Choc Moist Kek

Written by : Precious Pinkest | 9:49:00 AM | 0


Resipi Asal & Photo : Hja Ana Asmad

 ⏰ Cook Time : 60 Minit (Depends with Oven masing2)


🍰 Bahan-Bahan

🎀 2 cawan Tepung gandum
🎀 1 cawan Minyak masak
🎀 1 cawan Susu pekat
🎀 1 cawan Air panas
🎀 1 cawan Serbuk koko
🎀 1/2 cawan Gula
🎀 1 sudu  Esen vanila
🎀 1 sudu Soda bicarbonate
🎀 1 sudu Baking powder
🎀 2 Biji telur


🍫Topping Coklat :

🎀 1/2 cawan Serbuk koko
🎀 1/2 cawan Susu pekat
🎀 2 sudu Minyak masak
🎀 Sedikit Susu cair atau air


Cara-cara nya :

🍴Blend kan telur,esen vanila , gula hingga kembang masukan susu mix lagi,masukan pula minyak mix sebati.

🍴Ayakkan tepung bersama serbuk koko , baking powder dan soda bicarbonate baru dicampurkan dengan bahan mix tadi bersama air panas sedikit2 hingga habis
kacau bagi rata dan sebati.

🍴Masukan dalam loyang/acuan yang disapu minyak dulu bakar dengan suhu 160'
selama 1 jam atau hingga kek masak .Bergantung pada oven masing2
(Pastikan oven dipanaskan dulu).

TOPING COKLAT*:*

🍴Kacau semua bahan diatas api kecil hingga likat dan berkilat tuangkan keatas kek tadi perlahan2 dan hiaskan ikut kreativiti masing2.

"Selalunya kek tak menjadi ,tapi bila ikut resipi akak ni memang sedap.Tak sempat nak ambik gambar pun.Si kicik tak sabar nak makan. So fikir nak sharing juga lah,sekaligus embed dalam blog ni untuk rujukan di masa depan.."



Terima Kasih Sudi Membaca,Tinggalkan Komen juga ya 😍

Sharing The Love :)

Leave A Comment , Thank you! 😍

Note : All comments are moderated manually by real humans, so you won't see them appearing immediately.

For Non-Bloggers
Please select profile & click "Name/URL" If you do not have any profiles on any those listed. (Leave the URL empty).

It's harsh to call you Anonymous , So please Leave at least a Name.